Esteu aquí

L'arquitectura més innovadora i social, protagonista del Talks Arena de BBConstrumat

L'arquitectura capaç d'innovar i d'enfrontar-se als reptes globals que presenta la societat actual serà la protagonista de Talks Arena, l'espai de debat i coneixement de Barcelona Building Construmat, el saló de la construcció de Fira de Barcelona, que se celebrarà del 14 al 17 de maig al recinte de Gran Via. Sota el comissariat de l'arquitecte, editor i docent Ricardo Devesa, el congrés ‘Lògiques d'innovació i canvi', que tindrà lloc en el marc d'aquest espai, donarà a conèixer una nova arquitectura, l'arquitectura expandida, basada en la innovació i l'experimentació per respondre a les necessitats tant socials com mediambientals de la societat actual.

El comissari del congrés, Ricardo Devesa, afirma que "l'arquitectura expandida és una disciplina que, principalment, des de la crisi financera, s'està desenvolupant a nivell global amb la intenció de donar resposta a qüestions com el canvi climàtic, les migracions, les disrupcions tecnològiques o els canvis socials". I és que les actuals lògiques arquitectòniques i del disseny, enteses com a sistemes de procediments i mètodes, estan en continua adaptació al context en què operen i es desenvolupen. Segons Devesa, es tracta d'"unes lògiques d'innovació i canvi", que son les que donen nom al congrés.

Així, els cinc eixos temàtics sobre els quals es vertebrarà l'esdeveniment seran cinc lògiques fonamentals per a la implementació del concepte d'arquitectura expandida, encunyat pel propi Ricardo Devesa i els seus col·laboradors, creadors de la plataforma online UrbanNext. El primer eix es titula ‘Lògiques espacials' i s'hi analitzarà l'impacte arquitectònic a l'entorn natural. Al segon, ‘Lògiques funcionals', s'hi abordarà la capacitat dels edificis ja construïts a adaptar-se a nous usos mentre que el tercer, ‘Lògiques professionals', incidirà en la influència que té i tindrà l'aplicació de les noves tecnologies com la robòtica o la intel·ligència artificial i dels nous materials en l'exercici de l'activitat.

La quarta temàtica, ‘Lògiques socials, intentarà mostrar com la nova arquitectura afronta els nous canvis socials com a conseqüència, entre d'altres, de l'increment de moviments migratoris o l'augment del preu del sòl. El cinquè i últim eix, ‘Lògiques culturals', analitzarà les noves propostes teòriques i accions pedagògiques nascudes des de l'àmbit acadèmic, així com les possibles solucions teòriques que l'arquitectura expandida proposa.

El congrés es caracteritzarà, a més, per dona veu a joves arquitectes, que comptaran amb un màxim de 20 anys en l'exercici de la disciplina. Així, hi participaran professionals com Roger Tudó, arquitecte cofundador de l'estudi HARQUITECTES; Sandra Bestraten, arquitecta i professora de la UPC, o Alejandro Haiek, arquitecte veneçolà referent de l'arquitectura col·laborativa, entre d'altres. A més, hi haurà conferències d'experts en els reptes globals anunciats com Mario Carpo, historiador i crític italià d'arquitectura i, actualment, professor de Història i Teoria de l'Arquitectura a l'University College de Londres; o Neil Leach, arquitecte britànic i professor a la Universitat de Harvard.

BBConstrumat notes de premsa.

Paraules clau: