Esteu aquí

La Presidenta de l’AMB i diversos alcaldes metropolitans comproven la urgència de les intervencions en el Sistema de Rodalies

  • Els representants de les administracions han reclamat a l’Estat i a Adif la remodelació immediata d’una xarxa obsoleta i ineficaç
  • Els principals problemes d’aquest servei són la manca de seguretat i accessibilitat, i l’absència d’una xarxa que permeti desplaçar-se d’una forma sostenible.

Ada Colau, Presidenta de l’AMB i Alcaldessa de Barcelona; Ricard Font, Director General d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, i els alcaldes metropolitans Núria Marín (L'Hospitalet), Laura Campos (Montcada i Reixac) i Jordi San José (Sant Feliu) han realitzat avui un viatge en un tren del servei de rodalies, per comprovar de primera mà les mancances i necessitats d’intervenció que presenta actualment aquesta xarxa dins del territori metropolità.

Una vegada arribats a Sant Feliu de Llobregat, i acompanyats de representants veïnals dels diferents municipis, els alcaldes han defensat el manifest Ara Rodalies, al qual l’AMB es va adherir la setmana passada, durant el ple del Consell Metropolità. Aquest manifest exposa les problemàtiques que pateixen els tres municipis a causa del pas del tren, i reclama al Ministeri de Foment i a Adif l'execució de les actuacions previstes en el Pla de Rodalies 2009.

Colau, com a presidenta de l’AMB, ha manifestat que “la unió entre les diferents forces polítiques i administracions és total en aquest tema, i que els ciutadans no estan sols a l’hora de reclamar unes millores de les quals depèn, en molts casos, la vida dels ciutadans”, donada la perillositat d’algunes infraestructures, com ara els passos a nivell de Montada i Sant Feliu.

Entre d'altres qüestions, s'ha exigit un calendari per escrit de l'execució d'obres llargament reivindicades com el túnel ferroviari a L'Hospitalet o el soterrament de les vies a d’altres municipis.

L'acció, que està oberta a la participació de la ciutadania, comptarà amb la participació de representants de la Plataforma Tracte Just-Soterrament Ara de Montcada, de la Plataforma veïnal L'Hospitalet sense vies i sense barreres, i la Federació d'Associació de Veïns de L'Hospitalet, així com de representants d'associacions de veïns de Sant Feliu.

Núria Marín, vicepresidenta de l’AMB i alcaldessa de L’Hospitalet, ha demanat durant l’acte que “d’una vegada per totes superem aquest sistema de rodalies propi del segle XIX, i aconseguim el que els ciutadans mereixen: un veritable metro regional propi de l’època en què vivim”.

Els representants també han fet èmfasi en la defensa d’un sistema adequat de rodalies per evitar l'ús insostenible del cotxe per als desplaçaments, especialment entre la segona i la tercera corones metropolitanes. Les esperades infraestructures han de servir per disminuir el tràfic de vehicles privats, principal font de contaminació atmosfèrica a la metròpolis. El manifest dóna suport, d’aquesta manera, a la necessitat recollida a l’Acord de Govern de l’AMB 2015-2019, tant des del punt de vista ambiental, com per equitat social i eficiència econòmica, de potenciar, impulsar i consolidar un sistema de mobilitat sostenible basat en el transport públic col•lectiu i dirigit a establir una millor connectivitat i una racionalització de les infraestructures associades.

El manifest Ara Rodalies pot consultar-se a www.ararodalies.com.