Usted está aquí

Taula rodona al Roca Barcelona Gallery

El passat 16 d’octubre el Col·legi va ser convidat per BAC Engineering Consultancy Group a assistir al debat sobre la reestructuració de la ciutat i el territori en un entorn que vol ser la casa dels arquitectes i dissenyadors i on es presentin les experiències, tendències i innovació, el Roca Barcelona Gallery.

Un debat moderat per l’Arquitecte Lluis Moya, animava als quatre tertulians convidats, l’arquitecte Enric Batlle, paisatgista, a l’ECCP i Gerent INFRAESTRUCTURES i Coordinació Urbana, referent en mobilitat urbana, Manuel Valdés, al molt guardonat arquitecte Patxi Mangado i al que va ser Secretari General de la Conferencia de les Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible, el Dr. Joan Clos.

L’arquitectura i l’urbanisme no són innocus al territori i al medi per tant cal crear  un urbanisme que mantingui doni valors positius a les societats que hi viuen, que sigui un espai per a generar igualtat, justícia, que serveixi com a gestió comuna entre el que és públic i el que és privat, que sigui un espai de relació cultural, econòmica, social, etc. Cal que sigui una arquitectura que serveixi per a donar més i servir millor.

Un dels aspectes més interessants que va sorgir en el debat és la necessitat de no veure les ciutats com un espai amb límits i fronteres, sinó allò que va molt més enllà, Barcelona en l’actualitat s’ha de concebre de manera metropolitana, inclús molt més enllà. Cal tenir en compte que les ciutats creixen gràcies a les economies d’aglomeració però per a mantenir-les ens cal connexió.

En aquest aspecte concret de millora de la connexió es va tractar els canvis radicals que està sofrint la mobilitat com a conseqüència de les noves tecnologies. És en aquest aspecte que ens caldrà treballar per garantir la connectivitat i continuïtat dels desplaçaments fent-los més responsables, efectius i adaptats a un futur que de moment marca tendències intermodals en que l’usuari pugui escollir en cada moment quina és la manera més eficient per a ell de desplaçar-se i/o comunicar-se.

La cloenda va fer-la el Secretari d’Habitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Agustí Serra, que va ampliar l’espai del debat sobre la ciutat a l’afectació d’aquest mateix debat sobre tot el territori ja que cal aquest reequilibri territorial. Va anunciar que s’està debatent en l’actualitat sobre lleis i normativa públiques urbanes i d’habitatge públic per fixar directrius i objectius de país.

Paraules clau: