You are here

Màster en Gestió, Computació i Enginyeria Urbana, entrevista a Xavier Font, degà del Col·legi

AJUNTAMENT IMPULSA.CAT ENTREVISTA A XAVIER FONT,

DIRECTOR DEL MÀSTER EN GESTIÓ, COMPUTACIÓ I ENGINYERIA URBANA I DEGÀ DEL COL·LEGI ECCAT

El TecnoCampus posa en marxa el Màster en Gestió, Computació i Enginyeria Urbana que s’impartirà a partir del curs vinent al centre de formació permanent del TecnoCampus, HUB4T. Parlem amb el Director d’aquest màster únic a Catalunya i Espanya per a conèixer més detalls.

“Arrel de dur a terme el Congrés d’Enginyeria Municipal ens adonem que cal dotar als tècnics municipals d’una eina de formació i especialització que no existeix”

- Com va sorgir la idea de fer aquest màster?

La idea d’un màster centrat en l’àmbit de l’enginyeria municipal obeeix a dos factors principalment. El primer, és la necessitat que observem des del Col·legi (ECCAT) de buscar un context on agrupar la nostra professió. Després de fer un anàlisi del perfil professional dels nostres col·legiats/des ens adonem que el sector de la construcció, referent durant molts anys, ara ja no és el principal. Molts, estem desenvolupant la nostra professió en àmbits diferents com per exemple:  la mobilitat, noves energies, logística, sostenibilitat,... per tant, el Col·legi havia de donar un pas endavant i aquí és on entra en joc el concepte de “ciutat” com element que engloba totes aquestes disciplines. El segon, és una conseqüència. Arrel de dur a terme el Congrés d’Enginyeria Municipal ens adonem que cal dotar als tècnics municipals d’una eina de formació i especialització que no existeix.

- Quins recolzaments té?

Els recolzaments els podríem agrupar en una part organitzativa i una de més institucional. En primer bloc està format per: El Col·legi d’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques i de l’Enginyeria Civil de Catalunya ( ECCAT) com a  promotor de la idea inicial. A nivell internacional tenim la col·laboració de l’Ecole Supérieure d'Ingénieurs des Travaux de la Construction (ESICT). La part acadèmica la condueix el Tecnocampus de Mataró com a centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A nivell institucional ens acompanya el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.

- Què aporta d’innovador?

Jo diria que la pròpia novetat és la seva aparició, no existeixen màsters en aquest àmbit a nivell estatal. Sempre, m’agrada aclarir que no és un màster sobre smart cities. Nosaltres ens centrem en la gestió de la ciutat amb l’ús de les noves tecnologies i exigències que ens imposa per exemple el canvi climàtic. També, és interessant ressaltar que volem fer servir la ciutat com a laboratori. Ens centrarem en dues: Barcelona i París. D’aquestes en traurem experiències i també vivències. Dir-vos, que el màster culmina amb una setmana a París de caràcter pràctic.

- A qui s’adreça el màster?

A tots els tècnics/ques municipals, empreses relacionades, estudiants que vulguin ampliar els seus coneixements i a tots els interessats en el món municipal. Tothom hi té cabuda, vingui d’un àmbit més tècnic o d’un àmbit social. Els primers mòduls del màster, precisament estant pensats per a poder fer que tots els alumnes puguin seguir-lo perfectament.

- Com s’ha ideat el programa i de què consta?

Com us deia, tenim uns primers mòduls sobre fonaments de l’enginyeria civil, obra pública i construcció i fonaments de l’enginyeria informàtica, segons l’àmbit de l’alumnat sigui tècnic o social servirà per poder partir amb una base comuna. En els mòduls intermedis tractarem temes com: Introducció a l’Enginyeria Urbana, Gestió Urbana, Serveis i Infraestructures Urbanes, Computació Urbana i Smart Construction. A partir d’aquí, tots a fer pràctiques, visitarem experiències en servei a les ciutats de Barcelona i París. Com tots els màsters, acabarem amb el treball final de màster. Sempre, m’agrada dir que som el màster amb els laboratoris més amplis.

- Es preveu una petita estada a Escola Superior d’Enginyers de Construcció de París, que es veurà allà?

Amb els companys de l’Ecole Supérieure d'Ingénieurs des Travaux de la Construction (ESICT) estarem col·laborant durant tot el màster a nivell de docència. Però, també seran els responsables de dirigir la setmana abroad a París. Molts professors treballen en la gestió de la pròpia ciutat i seran uns guies excel·lents per mostrar-nos com París s’adapta al que li exigim a una ciutat moderna. La capital de França és un referent en la innovació i desenvolupament d’experiències en la gestió urbana. Crec, que pot ser molt interessant per donar una visió real del que es fa i cal fer en el futur.
 

- Perquè creu que val la pena estudiar aquest màster?

Sempre, m’agrada dir que a part dels coneixements tècnics que es puguin adquirir i les experiències reals que se’n puguin extreure, és un màster per aprendre a tenir criteri. No existeix cap solució única per aplicar a totes les ciutats, no hi ha fórmules concretes i específiques per gestionar una ciutat. Cada cas és diferent, repeteixo, volem principalment que un cop finalitzat el màster el més important sigui “tenir criteri”.

- Amb quines competències sortiran els alumnes d’aquest màster?

Pensem en un professional expert en la gestió de la ciutat i de l’enginyeria urbana. Preparat per treballar en un equip pluridisciplinari. Amb els coneixements necessaris per garantir a les persones una millor qualitat de vida, la millora social i urbana de les seves urbs, el foment d’un desenvolupament sostenible i l’avenç cap una ciutat autosuficient i ben connectada. Tot utilitzant les noves eines digitals de la computació.

- Quins perfils visualitzen que hauran de tenir els professionals tècnics i gestors de les ciutats en els propers anys?

Tenint en compte: que les organitzacions mundials ens diuen que en el 2050 més del 75%  de les persones viurem en ciutats; que les ciutats són les responsables del 60% de la generació de residus, contaminació i consum energètic; que cada dia li demanen més a les ciutats, les volem sostenibles, verdes, accessibles, inclusives, amables,..... La feina que els hi ve als tècnics/ques municipals és de pes i exhaustiva, però a la vegada molt atractiva. Poder gestionar el canvi  i la transformació de la ciutat, en un món disruptiu i a tota velocitat, em sembla una experiència encisadora a on els professionals necessitaran disposar del “criteri” que us deia abans. Per acabar, necessitem persones amb la ment oberta, que arrisquin i amb una ample visió tècnica/ humanista.

Vídeo del Màster en Gestió, Computació i Enginyeria Urbana

Paraules clau: