You are here

Cada persona compta per frenar el canvi climàtic – 5a edició del “ “Tenim Drets, Teixim Llibertats”

  • El programa metropolità, enguany centrat a abordar l’emergència climàtica, arrenca amb un vídeo i presenta una edició adaptada a la pandèmia

La temperatura global de la Terra ha augmentat 0,76 °C en l’últim segle. A Catalunya, l’impacte encara ha estat més acusat, ja que la temperatura mitjana anual ha augmentat gairebé 1,8 °C en els últims 70 anys. l’escalfament global s’ha començat a tractar com una emergència climàtica.

Per abordar l’emergència climàtica, cal la implicació dels agents públics i privats d’arreu, a més d’adoptar compromisos ferms al territori i de definir una política de cooperació que assumeixi accions concretes. L’AMB i els municipis metropolitans consideren rellevant fer una reflexió crítica amb la població de la metròpolis sobre la importància d’actuar localment, de manera col·lectiva però també individual, i amb petits gestos que, sumats, contribueixin al canvi global. Per a les institucions de la metròpolis, frenar el canvi climàtic és una prioritat i assegurar els drets ambientals de les persones, un compromís. 

En aquest context arrenca la cinquena edició del Programa metropolità pels drets humans des del món local Tenim Drets, Teixim Llibertats. Aquesta edició, adaptada a la situació sanitària actual, consta amb la participació de deu ajuntaments metropolitans: Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

Per inaugurar la 5a edició, els alcaldes i alcaldesses d’aquests municipis, així com el vicepresident de l’Àrea d’Internacional i de Cooperació de l’AMB, Ernest Maragall, han transmès en un vídeo (difós a través de les xarxes socials i les plataformes digitals) el seu compromís envers l'emergència climàtica en l’àmbit global i local, i han informat sobre les accions que es fan des del territori metropolità per contribuir a revertir el canvi climàtic. 

Per a Maragall, “Tenim el compromís i la urgència d’atendre les conseqüències i les exigències que el canvi climàtic planteja, i cal prendre’n consciència”. Per aconseguir-ho de manera coordinada i en xarxa, puntualitza: “L’AMB compleix la seva obligació i acompanya els ajuntaments de la metròpolis en el sentit més positiu, per atendre l’actual compromís”. 

Aquesta edició es planteja un calendari d'activitats i de trobades flexible. Aquesta setmana s'està reflexionant a partir de contes, jocs i activitats artístiques, amb nens i nenes de l’escola Cau de la Guineu, de Corbera de Llobregat, per revertir el canvi climàtic. En les properes setmanes, es farà un taller virtual amb casals de gent gran de Torrelles de Llobregat i es crearà un mural a Montgat.

Com en altres edicions, els municipis poden sumar-se al catàleg d’activitats que ofereix l’AMB, entre les quals figura la producció de càpsules de vídeo, l’elaboració de cartells, la proposta d’accions d’incidència política o el taller de batucada. 

El Pla d’actuació metropolità 2019-2023 incorpora el canvi climàtic com un element clau al qual cal fer front al territori, i el nou Pla director de cooperació internacional de l’AMB, aprovat el 2020, proposa accions en aquest sentit tant al territori metropolità com mitjançant projectes de cooperació internacional que es fan fora de les nostres fronteres. Per tot plegat, tant l’AMB com molts ajuntaments metropolitans han declarat l’emergència climàtica, tot establint objectius i compromisos ferms per aturar la situació actual. 

Enllaç per descarregar el vídeo:

Font AMB . Més informació

 

Paraules clau: