You are here

Visita d'alumnes de l’Ècole Nationale de Ponts et Chaussées de Paris

El  Col·legi anfitrió de la visita dels estudiants de Màster en Smart Cities de l'Ecole Nationale de Ponts et Chaussées de Paris.

El mes de juliol passat, l’Ècole Nationale de Ponts et Chaussées de Paris ens va sol·licitar que acompanyessim a un grup d’estudiants del Màster en Smart Cities, que volien fer una visita tècnica d’una setmana a la ciutat de Barcelona.

Un cop més, una tercera escola d’enginyeria civil de Paris confia en el nostre Col·legi, com a entitat de referència en aquest camp, per a mostrar-los la ciutat, el seu urbanisme i les empreses i associacions del sector. Si primer va ser l’École des Ingénieurs de la ville de Paris (EIVP), desprès l’École Superieure Tècnique des Ingénieurs de la Construction (ESTIC), ara ha estat la prestigiosa ENPC qui ha visitat diferents espais de Barcelona, acompanyats en tot moment pel nostre company Gerard Estanyol.

La primera visita va ser a DECIDIM, la plataforma de gestió de participació ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, amb seu a les instal·lacions de Fabra i Coats a Sant Andreu. L’Arnau Monterde i l’Antonio Calleja van fer una presentació exhaustiva de les diferents activitats de la plataforma per a construir una ciutat més oberta, transparent i col·laborativa.

Seguidament es van traslladar a la Sagrada Família on van gaudir de la visita guiada a càrrec d’en Pau Moncho, guia professional, que va fer embadalir a tots els assistents amb la descripció de tota la simbologia i iconografia del temple.

També van voler conèixer com es tracta el tema de les Smarts Cities des d’aquí, i per això varen ser rebuts per la CORE (Comunitat de Recerca Estratègica) de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, amb seu a l’UAB. El seu coordinador Konstantinos Korkoutas els va fer la presentació, acompanyat d’en Antoni Durà, subdirector del grau de Smart Cities i d’en Roc Padró, del Laboratori d’Ecologia i Territori. També varen poder visitar diferents Open Labs i el modern i sostenible edifici de l’ICTA Institut de Tecnologia i Ciències Ambientals.

Un cop més, BIMSA es va prestar a mostrar una de les obres més complexes que s’estan executant en aquests moments a Europa, el túnel de Glòries, un dia abans d’una de les cales dels passos inferiors sota un dels 4 túnels ferroviaris que cal travessar.

L’Amadeu Abril, director de les obres, va explicar amb tots els detalls la novedosa metodologia emprada pel sosteniment dels túnels ferroviaris. Finalment, ja a les oficines corporatives de BIMSA, el Director de l’Àrea de Projectes Ignasi de Moner, els va explicar la missió de la gestió de l’empresa i la història del projecte del túnel de Glòries, una lliçó del recent urbanisme de la nostra ciutat.

El grup s’havia interessat per la gestió dels espais verda a casa nostra i per tant, que millor de visitar el gran pulmó verd de l’Àrea Metropolitana, el Parc de Collserola. Així, en Marià Martí, gerent del Consorci gestor va fer una detallada descripció de les 8100 ha del Parc des del punt de vista de la gestió, el manteniment i del seu altíssim valor patrimonial i ecològic.

Una de les visites que més els va sorprendre va ser la de la visita a la superilla del Mercat de Sant Antoni, ja que l’atreviment de l’Ajuntament de Barcelona en emprendre les accions a pacificar un dens espai ciutadà i donar molt espai al vianant, en pocs llocs d’Europa es pot trobar ara mateix. El naixement de la idea, el desenvolupament, concepció i finalment l’execució van ser explicats per la Rosa López, coordinadora del projecte de superilles de l’Ajuntament, que va estar magnífica.

Finalment, la innovació, recerca i educació per a l’arquitectura del segle XXI va ser enfront d’ells a la visita a l’IAAC Institut for Advanced Architecture of Catalonia, en el Poble Nou. En Marcos Ingrassia i en Alexandros Mademochoritis varen ser els interlocutors.

En definitiva, el grup es va portar una magnífica imatge de la ciutat i de la professionalitat del col·lectiu del nostre col·legi.