You are here

Ports licita el projecte d'urbanització de la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú

L’actuació donarà continuïtat a la façana marítima i potenciarà la integració del port amb la vila amb nous espais ciutadans
• El projecte té un pressupost d’1,2 MEUR i un termini d’execució de quatre mesos

Ports de la Generalitat ha iniciat avui el procés de licitació del projecte d’urbanització de la part del moll de ribera que porta per nom la plaça del Port, al port de Vilanova i la Geltrú. L’objectiu del projecte és convertir la plaça del Port en un gran espai per a activitats ciutadanes, que quedi plenament incorporat a la façana marítima, amb noves zones de passeig que enllacin el port amb la vila. Les obres tenen un pressupost d’1,2 milions d’euros, es preveuen començar a finals de novembre i es realitzaran durant quatre mesos.

La nova plaça es convertirà, un cop remodelada, en l’espai públic més gran de la ciutat. Per a l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, aquest és un pas més en la remodelació del conjunt de la façana marítima “per adequar-la a les noves necessitats, que genera un paisatge més obert i accessible al mar i que recull les opinions de la ciutadania que es va sumar al procés participatiu”.

Així mateix, el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, ha dit sobre aquest projecte: ”Ens congratulem perquè la urbanització de la plaça del Port va endavant i ben aviat es convertirà en un espai al servei dels ciutadans”.

Plaça del Port

Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Vilanova i a Geltrú han adequat la proposta guanyadora del concurs d’idees per a la urbanització de la plaça del Port, amb l’objectiu de mantenir la visibilitat del mar des del passeig marítim i  integrar plenament la plaça a la façana marítima. Així, el projecte que avui ha sortit a licitació preveu urbanitzar la plaça del Port a un sol nivell perquè l’espai no quedi dividit en dues zones amb alçades diferents. Per aconseguir un sol nivell d’alçada a la plaça, les grades proposades inicialment es convertiran en dues grades contínues com a dos grans bancs, situades a primera línia de mar que delimitaran la plaça per llevant, ribera i ponent, per no perdre la visibilitat cap al mar des del passeig. També es crearà un nou pas de vianants que connecti la plaça del Port amb la rambla de la Pau i doni continuïtat al front marítim.

El projecte preveu acumular el volum edificable a la zona que actualment està edificada, eliminar les barreres entre el port i la ciutat i resoldre la relació dels edificis existents i oficines portuàries.

A la plaça s’hi construiran parterres que es dotaran d’elements de reg, on s’hi plantaran espècies arbòries autòctones i palmeres. També es col·locarà nou mobiliari urbà, seguint els criteris fets en el passeig del Carme per donar continuïtat a la façana marítima. L’espai es dotarà de lluminàries LED d’alt rendiment i de baix consum per incrementar l’estalvi energètic i potenciar la seguretat dels ciutadans. Pel que fa als paviments s’instal·laran seguint els criteris del projecte guanyador del concurs d’idees.

Antecedents

Aquest projecte neix amb l’estudi de detall presentat per Ports de la Generalitat per al desenvolupament de la plaça del Port. Després, hi va haver un procés de participació ciutadana i l’any 2015 es va fer un concurs d’idees. La proposta guanyadora d’aquest concurs ha estat adaptada per la Generalitat i l’Ajuntament a les possibilitats i la realitat de la plaça del Port en el projecte que s’ha licitat.
 

 

Paraules clau: