Esteu aquí

La Generalitat va licitar obres per valor de més de 266 MEUR amb la metodologia BIM, durant el 2019

  • La Comissió Interdepartamental BIM fa un balanç positiu de la implantació del sistema en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic i planteja noves accions per a reforçar-lo  

  • El Govern va impulsar 76 contractes d’obra civil i edificació aplicant el sistema de treball col·laboratiu i virtual, que afavoreix la sostenibilitat i l’ús eficient dels recursos

La Comissió Interdepartamental BIM, presidida per la Secretaria General del Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha reunit avui telemàticament per a fer balanç de la implantació de la metodologia Building Information Modelling (BIM) en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic i tractar les pròximes accions a dur a terme. Durant la reunió, s’ha valorat de manera positiva que la Generalitat va licitar durant l’any passat 76 contractes d’obra civil i edificació amb BIM per valor de 266 MEUR.

El Govern ha incorporat aquesta nova metodologia en contractes d’obra civil i d’edificació promoguts per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic. El BIM és un sistema de treball virtual en 3D on col·laboren de forma contínua els diferents agents, públics i privats, que participen en el cicle de vida de les obres i edificacions i es pot emmarcar en l’Estratègia Europa 2020, per aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador que garanteixi alhora un ús més eficient dels recursos públics.

Durant l’any passat, la Generalitat va licitar un total de 448 obres, per un valor total de 467 MEUR. Els contractes que es van impulsar seguint la metodologia BIM van ser 76, per un valor de 266 MEUR. Cal remarcar, doncs, que les actuacions que es van impulsar amb aquest sistema van ser les de més valor econòmic.

De les 76 obres on s’utilitzarà el sistema BIM, 38 van ser d’obra civil, amb un pressupost total de 159 MEUR, i 36 d’edificació, per un import de 109 MEUR. Territori i Sostenibilitat va impulsar prop del 50% d’aquestes obres (36), per un valor de més del 60% del total (166 MEUR).

Transformació de la construcció

El Departament de Territori i Sostenibilitat, com a principal promotor d’obra pública, gestor d’infraestructures de mobilitat i de parc d’habitatge públic de Catalunya ha liderat la implementació de la nova metodologia de treball BIM com a palanca de canvi que permeti la transformació digital en l’àmbit de la construcció a Catalunya. A més, manté un ferm compromís d’assolir uns alts nivells de sostenibilitat ambiental, econòmica, política i social en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Algunes de les obres que Territori i Sostenibilitat ja ha executat aplicant la metodologia BIM han estat la millora de la integració de la línia d’FGC als barris de Can Feu i Gràcia de Sabadell, l’ampliació d’andana de l’estació de FGC de Provença, a Barcelona, la implantació del sistema 2+1 a la C-55 a Collbató, l’estació d’autobusos de Mollerussa o la formació de la via ciclista a Santa Maria de Palautordera.

La Comissió Interdepartamental BIM, creada el 2016, ha guiat tot el procés de desplegament del BIM en l’àmbit del sector públic de la Generalitat, i va impulsar l’any 2018 l’acord de Govern BIM que ha instaurat la necessitat d’utilització del BIM en el disseny i construcció de les obres d’edificació pública i obra civil de la Generalitat, fent de referència i de tractor d’aquest procés de transformació digital i innovació a tot el sector de la construcció a Catalunya.

Renovació i enfortiment de la Comissió

Durant la reunió d’avui, s’ha tractat també sobre la pròxima renovació de la Comissió per a centrar-la en la implementació efectiva del BIM, un cop assolits els objectius pels quals es va crear aquest òrgan: principalment, analitzar i posar les bases per a l’aplicació a la Generalitat d’aquesta metodologia. Així, s’ha decidit enfortir la comissió, tant institucionalment com tècnica, amb la implicació de tots els departaments de la Generalitat –fins al moment, en formen part set-- i la creació d’un comitè tècnic per a coordinar els grups de treball específics.

Paral·lelament, Territori i Sostenibilitat serà l’encarregat d’impulsar diversos contractes en el període 2020-2023 per, d’una banda, implementar el BIM en el si del departament, mitjançant formació especialitzada i la creació d’oficines tècniques, alhora que contribuir al reforç de la Comissió assumint funcions d’observatori i de comunicació i difusió.