Esteu aquí

El vehicle APTIS, una fusió d'autobús i tramvia

L’AMB disposarà, durant les properes setmanes i en fase de prova, del vehicle de transport urbà APTIS, una nova experiència de mobilitat de l'empresa Alstom, que dissenya, desenvolupa i subministra equips i serveis per al sector del transport. L’APTIS, sent 100% elèctric, fusiona el concepte i el disseny de l'autobús i del tramvia, per a millorar l'experiència i la comoditat del passatger.

Les proves que es realitzaran les pròximes setmanes tindran lloc en el servei de Bus Metropolità del AMB, i es desenvoluparan en recorreguts del Baix Llobregat operades per Baixbus i del Barcelonès Nord operades per Tusgsal. I també en algunes línies que gestiona TMB i que circulen pel centre de la ciutat de Barcelona.

Característiques del vehicle APTIS
Sobre el vehicle, destaca el pis baix en tot el vehicle i les portes dobles, que permeten una circulació més còmoda de passatgers i un fàcil accés per a cadires de rodes i carrets. A més, l’APTIS està proveït d'una zona lounge en la part posterior de l'autobús i compta amb un 20% més de superfície envidrada, gràcies a les finestres panoràmiques, distribuïdes en la part davantera.

El vehicle s'adapta perfectament a entorns urbans, gràcies a les seves quatre rodes directrius, que minimitzen l'espai necessari per a girar (25% menys que un autobús convencional). Aquesta característica és especialment avantatjosa en les parades d'autobús, on s'ha desenvolupat un sistema d'assistència en parada, per a reduir l'espai necessari en les parades, guanyant superfície extra per a altres vehicles.

El vehicle es pot recarregar en les cotxeres durant la nit o de forma diürna al final de cada línia. La càrrega ràpida (diürna) es realitza a través d'un pantògraf invertit o mitjançant SRS, innovador sistema de càrrega estàtica des del sòl desenvolupat per Alstom. Gràcies als baixos costos de manteniment i operació, i a comptar amb una vida útil major que la d'un autobús, el cost de propietat de Aptis és equivalent al dels autobusos dièsel actuals.

Paraules clau: