Esteu aquí

Generalitat i Ajuntament de Barcelona es comprometen a implantar la tecnologia BIM el 2018

 

• Les dues Administracions creen un grup de treball per impulsar aquestes tecnologies digitals que permeten reduir un 20% els costos de la construcció i complir amb els terminis d’execució i entrega d’obres.

• El Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) i BIM Academy, amb el patrocini de ROCA, han organitzat la primera cimera europea sobre Building Information Modeling (BIM), celebrada a Barcelona la passada setmana.

• El congrés va reunir durant dos dies a més de 400 experts del sector de la construcció europea i internacional.

Barcelona, 17 de febrer de 2015.- Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona implantaran el 2018 la tecnologia BIM (Building Information Modelling) en les obres públiques de nova construcció de més de 2 milions d’euros. L’acord es va presentar el passat divendres, en la clausura de la primera cimera europea sobre aquestes eines tecnològiques, que permeten reduir un 20% els costos de la construcció i complir amb els terminis d’execució, una trobada organitzada pel Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) i la BIM Academy, amb Roca com main partner.

Generalitat i Ajuntament crearan un grup de treball amb tots els agents del cicle de l’edificació per consensuar el 2017 els estàndards i protocols de la informació a compartir. Els experts assenyalen que aquestes eines col·laboratives permeten reduir fins a un 33% les despeses de manteniment d’edificis al llarg de la seva vida, un 40% els riscos generals, i augmentar la qualitat general dels projectes en més d’un 50%.

Per María Rosa Remolà, presidenta del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB), “el sector de la construcció ha de deixar enrere els mètodes tradicionals i apostar per projectes col•laboratius i de millora contínua, per ser més eficients en la nostra feina diària”. "Hem d’avançar fins a la industrialització de la construcció”, va sentenciar Remolà en l’acte de clausura.

Ignasi Pérez Arnal, director de BIM Academy, va destacar que "la integració dels sistemes BIM en el cicle de l’edificació modificarà de forma radical els sistemes i metodologies de treball”, essent imprescindibles per al “desenvolupament de l’exercici professional dins i fora del país". En la clausura de la trobada, que es va celebrar la passada setmana, Pérez Arnal va anunciar que la propera edició se celebrarà al febrer del 2016.

Per part seva, Xavier Torras, Corporate Brand Communication Director de Roca, ha destacat que la trobada ha permès veure “la situació d’implantació del BIM a Europa" de la mà de ponents d’alt nivell, a més d’exemples de la seva utilització en projectes pioners com el nou aeroport d’Abu Dhabi o la nova línia Crossrail del metro de Londres. Torras va reafirmar l’aposta estratègica de la firma amb aquest nou model de feina col•laborativa, que s’ha concretat amb l’adaptació del seu catàleg de productes i el patrocini d’aquest congrés.

La cimera va reunir durant dos dies a més de 400 experts del sector de la construcció europea i internacional en l’Auditori del World Trade Center de Barcelona. Amb la celebració d’aquest esdeveniment, el sector de la construcció a Barcelona se suma al que ja representa el Smart City Expo, Mobile World Congress i Beyond Building Barcelona, la nova fira de Construmat.

Un nou enfocament en el cicle de la construcció

El sistema Building Information Modelling (BIM) suposa un nou enfocament en els processos del cicle de la construcció, ja que inclou el disseny i la concepció del projecte, la seva anàlisi i documentació, la construcció i posterior gestió relacionades amb l’arquitectura, l’enginyeria i el management.

El gener del 2014, el Parlament Europeu va votar a favor de modernitzar la normativa de contractació i licitació pública, recomanant l’ús d’eines electròniques com el BIM per als projectes i concursos oberts de disseny.

El Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, BIM Academy i Roca, conscients del que significa aquesta revolució tecnològica, han impulsat el Barcelona 2015 1st European BIM Summit, una cimera internacional pensada per mostrar coneixement, a més de compartir-lo i generar-lo. La trobada va constar de ponències i workshops, en un punt d’encontre dels serveis i empreses en l’àmbit BIM.

Paraules clau: