Esteu aquí

Presentació del BIM al CETOP

En el marc de les jornades que segueixen els temes presentats en el Congrés d’Enginyeria Municipal de 2014 i de preparació a la celebració del CIM 2016, el dilluns dia 9 de febrer, a la sala d’actes del CETOP, va tenir lloc una presentació de la nova eina BIM (Building Information Modelling) que, poc a poc, s’ha d’implantar en els sistemes de licitació amb l’Administració Pública. De fet, la normativa europea és clara en aquest sentit, i a partir de l’any 2016, totes les administracions europees han de prendre aquest camí.

La presentació va anar a càrrec de l’Ignasi Pérez Arnal, director de la BIM Academy, i de l’Adrià Guevara, representant de la Junta del CAATEEB, acompanyats d’en Joan Espinàs, arquitecte d’IDOM i de Andreu Cortada, arquitecte d’IDP, aquests darrers varen explicar la seva experiència en el camp BIM .

Una de les idees més destacables deduïdes de la jornada és que el BIM no és un programa informàtic (no ho és ja que es treballa amb diferents programaris que s’intercanvien informació) sinó un canvi radical en la manera de treballar.

D’entrada el fonament del BIM passa per un treball entre tots els actors en l’àmbit de la construcció, és a dir, projectistes, industrials i constructors. I això que sembla tan lògic, amb el sistema de licitacions actualment vigent a Espanya, no és possible. Com se li diu a una constructora que aporti el seu parer, el seu know-how, sense que després tingui la recompensa d’obtenir el contracte de l’obra? Ve al cap la filosofia del contracte de projecte i obra, la qual no està gens arrelada a casa nostre.

Així doncs, un canvi en la legislació de contractació amb l’Administració Pública serà necessari. L’Ignasi Pérez va comentar que Infraestructures.Cat ja està executant les obres d’un IES amb format BIM i té en marxa alguna licitació. L’Ajuntament de Barcelona també està en aquesta línia.

Els propers dies 12 i 13 de febrer es debatrà a Barcelona, al BIM European Summit, les necessitats i les conseqüències  de la implantació d’aquesta nova manera de treballar.

També cal destacar que, la presentació va ser enfocada en l’àmbit de l’enginyeria civil, ja que el poc que es sabia del BIM, estava molt relacionat amb el món de l’edificació. Així, els representants d’IDOM i d’IDP varen mostrar la seva experiència en la “bimetització” d’un pont i d’una urbanització.

Els assistents a l’acte varen demanar pel cost econòmic que suposarà l’adequació a aquesta nova manera de treballar, i la resposta va ser contundent: quin cost estaries disposat a pagar per no quedar-te fora del mercat? Evidentment es necessita un nou suport informàtic amb ordinadors i programes gràficament potents i una formació pràctica.

En aquest sentit, el CETOP proposarà en breu cursos d’introducció al BIM pels col·legiats.

   

Paraules clau: