Usted está aquí

El CAATEEB atorga el seu Premi a la Trajectòria Professional 2018 a Robert Brufau

  • El guardó es lliurarà en el transcurs de la 15a edició de la Nit de la Construcció que se celebrarà el 27 de juny al Paranimf de la Universitat de Barcelona 3212

El jurat dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) ha atorgat el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2018, a Robert Brufau, consultor d’estructures que, al llarg de més de 30 anys i amb diferents socis i equips tècnics ha projectat l’estructura, realitzat el càlcul i supervisat la construcció de més de 4.000 edificis. La major part del seu treball l’ha dut a terme com a soci de l'estudi d'arquitectura més gran de Barcelona, BOMA, una consultora d'estructures que ha construït una gran part dels edificis emblemàtics que han convertit la ciutat en un referent mundial.

Robert Brufau i Niubó va néixer el 1946 a Mollerussa i va estudiar a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB), graduant-se l'any 1971. L'any 1991 fou escollit president de l'Associació de Consultors d'Estructures (ACE), mantenint aquest càrrec fins al 1998. La seva activitat docent l’ha dut a terme principalment a l'Escola d'Arquitectura del Vallès. Actualment és professor del Màster en Rehabilitació de l‘Edificació del CAATEEB.

Carrera professional
L'any 1968 inicià la seva activitat com a col•laborador a l'estudi de Jordi Mir i Valls, obrint el seu propi estudi l'any 1970. Especialista en la rehabilitació d'edificis, ha col·laborat amb arquitectes com Arata Isozaki, Zaha Hadid, Richard Rogers, Jean Nouvel, Enric Miralles o Benedetta Tagliabue, entre d’altres.
L'any 1992 fou guardonat amb el Premi Internacional d'Arquitectura Mies van de Rohe i el 1997 amb el Premi Nacional de Patrimoni Cultural, concedit per la Generalitat de Catalunya, per la rehabilitació de les golfes i terrats de l'edifici de La Pedrera. Al llarg de la seva carrera ha rebut 31 Premis FAD i ha estat finalista per més de 120 obres, sent guardonat el 1996 amb un guardó especial.
L'any 2011 les enginyeries Brufau, Obiol, Moya & Associats (BOMA), Ingeniería de Puentes y Autopistas i Formilab van decidir fusionar-se per constituir BOMAINPASA. L'any 2014 va deixar BOMA per fundar BBG Estructures Recerca i Rehabilitació, junt amb un grup de joves professionals.
 

Algunes de les obres publicades
Brufau ha estat l’autor de diversos llibres de caire tècnic, entre les quals destaquen Resistència de Materials, en 3 volums, (1980), L'Estació de Bellaterra, motiu per a un curs d'Estructures Metàl·liques (1983), Introducció a les estructures (1995), i Identificació del comportament resistent  (1997).

El jurat dels Premis Catalunya Construcció ha valorat tant l’activitat docent com professional de Robert Brufau. En la Universitat, Brufau va ser en tot moment el professor més ben valorat pels seus alumnes. En l’exercici professional, ha estat company de viatge de les grans firmes d’arquitectura figurant sempre en un discret segon pla. Les persones amb els quals ha treballat un professional que ha sabut transmetre confiança en un camp de màxima responsabilitat. I que al mateix temps ha estat capaç d’actuar amb prou flexibilitat i parlar amb l’idioma i atenent les necessitats de cadascun dels seus interlocutors.

També s’ha volgut destacar el pas que ha fet Robert Brufau de “tornar als orígens”, per formar un nou despatx, BBG, junt amb Joan Ramon Blasco i Cristina Gil i amb un equip de professionals novells, als quals transmetre la seva passió pel càlcul d’estructures, el treball rigorós i per la feina ben feta.

El jurat de la 15a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Josep Maria Forteza, arquitecte tècnic i project manager; Eduard Gascón, arquitecte; Valentí Julià, arquitecte tècnic i gerent de la constructora SEROM; Maria Lluïsa Sánchez, arquitecta i directora de l’enginyeria JSS; Josep Camps, arquitecte tècnic; Natàlia Crespo, arquitecta tècnica i coordinadora de seguretat i Jordi Gosalves, president del CAATEEB i alhora president del jurat.

El lliurament del guardó tindrà lloc el proper 27 de juny al vespre al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) a la Plaça Universitat, en el marc de la celebració de la Nit de la Construcció, que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, en una cerimònia. Els Premis Catalunya Construcció compten amb el suport del Consell de Col·legis d’Aparelladors de Catalunya i d’Arquinfad.

Paraules clau: